Federico Graziani Etna Bianco Mareneve 2019

Lorgeril L’Orangeraie Sauvignon Blanc 2022

Domaine René Bouvier Bourgogne Blanc 2021

Mee Godard Beaujolais Blanc 2022

SPOKE Amped Chardonnay 2022

SPOKE Awatere Sauvignon Blanc 2022

Vitikultur Moser Grüner Veltliner von den Terrassen 2022

Biodynamisk Grüner Veltliner från Vitikultur Moser, tidigare känd som Sepp Moser

Vitikultur Moser Riesling Ried Gebling 1ÖTW 2022

Biodynamisk Riesling från Vitikultur Moser, tidigare känd som Sepp Moser

Querciabella Mongrana Bianco 2022

I slutet av 90-talet sökte Querciabella sig bortom byarna i Chianti Classico och slog sig ner i Alberese, Grosseto, längs den toskanska kusten i Maremma. Det var här Querciabella började experimentera med biodynamisk odling innan de tog konceptet tillbaka till Chianto Classico. Vingårdarna ligger perfekt exponerade, precis intill havet och omgivna av oförstörda naturreservat. De svala havsvindarna skyddar druvorna från den värsta hettan medan de många soltimmarna garanterar att druvorna når optimal fenolisk mognad.

Mongrana Bianco är Querciabellas första vita vin från regionen. Vinet är en blend av vermentino & viognier och gjorde premiär med årgång 2020. Precis som för sitt syskonvin så ligger betoningen på ren frukt och frisk syra med en lätt sälta i finishen som skvallrar om rankornas växtplats.

Querciabella Batàr 2021

Precis som namnet antyder så hämtas inspirationen till Batár från Bourgogne och vingårdarna i Puligny- och Chassagne-Montrachet. Vinet är en blend av 50% chardonnay and 50% pinot blanc, en druva som var vanligt förekommande i Bourgogne innan vinlusen men som successivt fasats ut till förmån för chardonnay. När den ledande italienska vinskribenten Luigi Veronelli provade Batàr för första gången, förutspådde han att vinet skulle göra för Toscanas vita viner vad Sassicaia gjort för de röda. Trots det så regerar Batár ohotad på tronen som Toscanas främsta vita “Super Tuscan”.

Under senare årgångar så har Batàr genomgått något av en metamorfos. Succesivt så har vinmakare Manfred Ing skurit ner på användandet av ny ek och minskat på battônage (en teknik där man rör om jästen i botten på faten för att ge vinet mer kropp). Vinerna är elegantare än någonsin utan att tappa den ursprungliga identiteten som kännetecknas av rik, fyllig frukt som stramas upp av frisk syra.

Chardonnaydruvorna hämtas från de två vingårdarna  Casaocci Sud och Il Pallonaio. Den sydexponerade vingården  Casaocci Sud domineras av den skifferrika lerjorden galestro och bidrar med fruktkoncentration och intensivt florala toner. Den högt belägna vingården Il Pallonaio har ett större inslag av sandsten och bidrar med högre syror och mineralitet. Andelen pinot blanc odlas på svalare nordsluttningar och bidrar med textur och fyllighet.