Querciabella Batàr 2019

Precis som namnet antyder så hämtas inspirationen till Batár från Bourgogne och vingårdarna i Puligny- och Chassagne-Montrachet. Vinet är en blend av 50% chardonnay and 50% pinot blanc, en druva som var vanligt förekommande i Bourgogne innan vinlusen men som successivt fasats ut till förmån för chardonnay. När den ledande italienska vinskribenten Luigi Veronelli provade Batàr för första gången, förutspådde han att vinet skulle göra för Toscanas vita viner vad Sassicaia gjort för de röda. Trots det så regerar Batár ohotad på tronen som Toscanas främsta vita “Super Tuscan”.

Under senare årgångar så har Batàr genomgått något av en metamorfos. Succesivt så har vinmakare Manfred Ing skurit ner på användandet av ny ek och minskat på battônage (en teknik där man rör om jästen i botten på faten för att ge vinet mer kropp). Vinerna är elegantare än någonsin utan att tappa den ursprungliga identiteten som kännetecknas av rik, fyllig frukt som stramas upp av frisk syra.

Chardonnaydruvorna hämtas från de två vingårdarna  Casaocci Sud och Il Pallonaio. Den sydexponerade vingården  Casaocci Sud domineras av den skifferrika lerjorden galestro och bidrar med fruktkoncentration och intensivt florala toner. Den högt belägna vingården Il Pallonaio har ett större inslag av sandsten och bidrar med högre syror och mineralitet. Andelen pinot blanc odlas på svalare nordsluttningar och bidrar med textur och fyllighet.

Querciabella Camartina 2018

Querciabellas flaggskepp Camartina är ett av en handfull viner viner som dramatiskt höjde anseendet av den italienska vinnäringen på den internationella scenen. Tillsammans kom dem att kallas “super tuscans”. På 1970 och 1980-talet började en grupp ambitiösa vinmakare att frångå de stränga regelverk som satts för Chianti Classico. Frustrationen över de medelmåttiga viner som producerades i regionen vid tillfället ledde till en våg av kreativitet och experimentlusta som tog sig uttryck i introduktionen av nya druvor, vinmakningstekniker och mer förfinade kloner. Camartinas första årgång 1981 tog kritikerna med storm och har banat vägen för Querciabellas framgångar. 2004 kröntes det som Italiens bästa vin och finns idag representerat på många av världens främsta restauranger.

Andelen cabernet sauvignon kommer från två vingårdar i direkt anslutning till vineriet. Vingården Casaocci Sud domineras av skifferlerjordar, en jordmån som i Toscana kallas för Galestro. Casaocci bidrar med elegans och finess. Den svalare, sluttande vingården Poggerino har en mer kompakt jordmån med större inslag av lera, vilket leder till mer koncentration och struktur som i sin tur är avgörande för vinets lagringskapacitet. Andelen Sangiovese kommer från en handfull syd- sydväst sluttande vingårdar som sträcker sig mellan 350 – 600 m.ö.h. De lägre vingårdarna domineras av galestro som bidrar med elegans. De högre vingårdarna har ett större inslag av sandsten vilket ger mjukare och fruktigare viner.

Camartina 2017 är en blend på 70 % sangiovese och 30 % cabernet sauvignon. Druvorna skördas för hand och mikrovinifieras separat. Efter avslutat jäsning lagras komponenterna i 18 månader på franska ekfat om 225L, varav c:a 20% är nya, innan vinet slutligen blandas och buteljeras.