Alois Lageder Versalto Pinot Bianco 2022

Querciabella Batàr 2019

Precis som namnet antyder så hämtas inspirationen till Batár från Bourgogne och vingårdarna i Puligny- och Chassagne-Montrachet. Vinet är en blend av 50% chardonnay and 50% pinot blanc, en druva som var vanligt förekommande i Bourgogne innan vinlusen men som successivt fasats ut till förmån för chardonnay. När den ledande italienska vinskribenten Luigi Veronelli provade Batàr för första gången, förutspådde han att vinet skulle göra för Toscanas vita viner vad Sassicaia gjort för de röda. Trots det så regerar Batár ohotad på tronen som Toscanas främsta vita “Super Tuscan”.

Under senare årgångar så har Batàr genomgått något av en metamorfos. Succesivt så har vinmakare Manfred Ing skurit ner på användandet av ny ek och minskat på battônage (en teknik där man rör om jästen i botten på faten för att ge vinet mer kropp). Vinerna är elegantare än någonsin utan att tappa den ursprungliga identiteten som kännetecknas av rik, fyllig frukt som stramas upp av frisk syra.

Chardonnaydruvorna hämtas från de två vingårdarna  Casaocci Sud och Il Pallonaio. Den sydexponerade vingården  Casaocci Sud domineras av den skifferrika lerjorden galestro och bidrar med fruktkoncentration och intensivt florala toner. Den högt belägna vingården Il Pallonaio har ett större inslag av sandsten och bidrar med högre syror och mineralitet. Andelen pinot blanc odlas på svalare nordsluttningar och bidrar med textur och fyllighet.

Vitikultur Moser Pinot Blanc Beerenauslese 2017

Tillverkad av selekterade botrytisangripna druvor från vingårdar i Burgenland vid sjön Neusiedlersee. Biodynamisk certifierad. Företaget bytte 2023 namn från Sepp Moser till Viitkultur Moser.