Lorgeril L’Orangeraie Cabernet Sauvignon 2022

Querciabella Mongrana 2019

I slutet av 90-talet sökte Querciabella sig bortom byarna i Chianti Classico och slog sig ner i Alberese, Grosseto, längs den toskanska kusten i Maremma. Det var här Querciabella började experimentera med biodynamisk odling innan de tog konceptet tillbaka till Chianto Classico. Vingårdarna ligger perfekt exponerade, precis intill havet och omgivna av oförstörda naturreservat. De svala havsvindarna skyddar druvorna från den värsta hettan medan de många soltimmarna garanterar att druvorna når optimal fenolisk mognad.

Mongrana är en blend på merlot, sangiovese och merlot. Druvorna skördas och vinifieras separat och vilar ca 10 månader på cement, innan vinet slutligen blandas och buteljeras.

Querciabella Camartina 2017

Querciabellas flaggskepp Camartina är ett av en handfull viner viner som dramatiskt höjde anseendet av den italienska vinnäringen på den internationella scenen. Tillsammans kom dem att kallas “super tuscans”. På 1970 och 1980-talet började en grupp ambitiösa vinmakare att frångå de stränga regelverk som satts för Chianti Classico. Frustrationen över de medelmåttiga viner som producerades i regionen vid tillfället ledde till en våg av kreativitet och experimentlusta som tog sig uttryck i introduktionen av nya druvor, vinmakningstekniker och mer förfinade kloner. Camartinas första årgång 1981 tog kritikerna med storm och har banat vägen för Querciebellas framgångar. 2004 kröntes det som Italiens bästa vin och finns idag representerat på många av världens främsta restauranger.

Andelen cabernet sauvignon kommer från två vingårdar i direkt anslutning till vineriet. Vingården Casaocci Sud domineras av skifferlerjordar, en jordmån som i Toscana kallas för Galestro. Casaocci bidrar med elegans och finess. Den svalare, sluttande vingården Poggerino har en mer kompakt jordmån med större inslag av lera, vilket leder till mer koncentration och struktur som i sin tur är avgörande för vinets lagringskapacitet. Andelen Sangiovese kommer från en handfull syd- sydväst sluttande vingårdar som sträcker sig mellan 350 – 600 m.ö.h. De lägre vingårdarna domineras av galestro som bidrar med elegans. De högre vingårdarna har ett större inslag av sandsten vilket ger mjukare och fruktigare viner.

Camartina 2017 är en blend på 70 % sangiovese och 30 % cabernet sauvignon. Druvorna skördas för hand och mikrovinifieras separat. Efter avslutat jäsning lagras komponenterna i 18 månader på franska ekfat om 225L, varav c:a 20% är nya, innan vinet slutligen blandas och buteljeras.

José Zuccardi 2018

Zuccardi Q Cabernet Sauvignon 2019

Q står för “Quality” och kvlaliteten på vinet kommer av att druvorna selekteras från de äldsta delarna av vingården.

Till Q Cabernet sauvignon plockas druvorna från utvalda vingårdar i Uco Valley, Mendoza.

 

Santa Julia Cabernet Sauvignon Organic 2020

Avalon Lodi Cabernet Sauvignon 2020

Kalifornisk kraftull Cabernet Sauvignon från Avalon Winery

Château Laroque 2014

“The 2014 Laroque has a well-defined bouquet with blackberry, bilberry, a light marine scent and tobacco that comes through with time. The palate is medium-bodied with fine tannin, crisp acidity, a brightness and sense of energy that is very satisfying. Whilst it might just lack a little complexity, the balance and use of oak is top notch and it just sings on the finish”

-Robert Parker Wine Advocate (89 p.)