Webblanseringar av årgång 2021 från toppdomänen Billaud-Simon i Chablis

Domaine Billaud-Simon är en av appellationens mest berömda producenter och med imponerande många 1er och Grand Cru-vingårdar. Fem av dessa från årgång 2021 kommer att lanseras i mycket begränsad volym på Systembolagets webblansering den 25:e januari.
Årgång 2021 i Chablis karaktäriseras av en utmanade växtsäsong vilket ledde till lägre skördar än vanligt. Kvaliteten hyllas dock som en klassisk årgång i nivå med 2017, mycket syradriven och där tydlig terroirkaraktär lyser igenom hos de bästa producenterna. Trots naturens utmaningar framstår denna årgång som ett bevis på vinmakarnas engagemang och expertis. Domaine Billaud-Simons vingårdar, kända för sin exceptionella terroir, har gett druvor som återspeglar Chablis sanna anda.
I Chablis ser man sällan en stor egendom med tillhörande vingård. I stället är det ett lappverk och pussel av vingårdar i olika vingårdar. Domaine Billaud-Simon äger hela tjugo hektar vingårdar som ligger utspridda på mer än tio ställen i appellationen, alla på den världsberömda Kimmeridge-jorden, dvs kalksten med lera och stort inslag av fossil från skaldjur sedan 100 miljoner år sedan. Vineriet har under senaste år helrenoverats och skräddarsytts för att passa de extremt små parceller som huset vinifierar.
Skörden genomfördes för hand och startade den 18 september 2021. Avkastningen var c:a 30 hl/ha vilket är lägre än vanligt. Druvorna till samtliga viner pressades och genomgick kallmaceration följd av alkoholjäsning, och malolaktisk jäsning och lagras 14-18 månader på ståltank. Endast enstaka cuvéer lagras delvis på ekfat, det tydligaste exemplet på detta är Les Clos. Vinmakare är Olivier Bailly.
2021 års viner uppvisar en anmärkningsvärd balans mellan friskhet och djup. Med en kristallklar renhet och livlig syra visar de upp renheten hos Chardonnay från denna berömda region. Förväntningarna är höga på denna årgång, med dess löfte om elegant mineralitet, delikata fruktuttryck och en distinkt Chablisisk charm.
We & Wine lanserar fem olika lägen från Billaud-Simon årgång 2021 på Systembolagets exklusiva sortiment (webblansering) den 25:a januari 2024.
Chablis Les Vaillons Premier Cru, 9352901, 549 sek
Chablis Mont de Milieu Premier Cru, 9334401 , 579 sek
Bougros Grand Cru, 9346601, 889 sek
Chablis Vaudésir Grand Cru, 9361301, 1050 sek
Les Clos Grand Cru, 9219001, 1150 sek
Samtliga viner säljs i 750 ml flaska, 12% alk/vol. På grund av mycket små tillgängliga volymer rekommenderar vi att vara redo vid lansering på Systembolaget.se
Möt Domaine de la Pépière
Domaine de la Pépière, inbäddat i Loiredalen, är en ledstjärna för hantverksmässig vinframställning, hyllad för sin orubbliga hängivenhet till terroirdrivna viner. Godset grundades av legenden Marc Ollivier 1984 och drivs nu av de lika legendariska Rémi Branger och Gwénaëlle Croix som har drivit gårdens kvalitet till nya höjder. Gården har alltid tillhört en elitgrupp av odlare i regionen, men de senaste åren har Domaine de la Pépière setts som källan till appellationens bästa viner.

Vingårdarna i Pépière, belägna på unika jordar av granit, gnejs och lera, ger druvor som har en särpräglad karaktär. Genom att omfamna ekologiska och hållbara metoder låter gården vinrankorna frodas naturligt, vilket uttrycker den sanna essensen av terroiren i varje cru.
Kännetecknet för Domaine de la Pépière ligger i dess Muscadet, känd för sin sprödhet, mineralitet och livfulla syra. Vinerna visar upp ett anmärkningsvärt djup och komplexitet, vilket återspeglar både det maritima inflytandet från Atlanten och jordmånens rikedom.
Domaine de la Pépières engagemang för traditionella vinframställningsmetoder, inklusive förlängd lagring av jästfällningen, resulterar i viner med anmärkningsvärt djup och finess. Muscadet från Pépière erbjuder en unik upplevelse – fräsch, salthaltig och fylld av citrusnoter, som frammanar essensen av Loiredalen i varje klunk.
Domaine de la Pépière står som ett bevis på vinframställningens konstnärskap och hedrar regionens arv samtidigt som man ständigt tänjer på gränserna för excellens. Dessa viner inbjuder entusiaster att njuta av Muscadets rena, oförfalskade uttryck, som fångar Loires själ i varje flaska.

La Mantis Pét Nat från Bodega Santa Julia lanseras på exklusivt sortiment!

La Mantis Pet Nat från Bodega Santa Julia är ett slående exempel på modern vinframställning med naturliga förtoner.
Detta mousserande vin är ett bevis på Bodega Santa Julias engagemang för hållbarhet och ekologisk odling. Santa Julia har idag Argentinas största ekologiskt certifierade vingårdar; 380 hektar. Naturvinerna från Santa Julia – där det röda vinet El Burro är mest känt – är alla uppkallade efter de olika djur som återfinns kring vineriet. La Mantis – syrsan – är det första mousserande vinet. La Mantis är även etiskt certifierat med Fair for Life av IMO, och certifierat veganvänligt.
Som en Petillant Naturel, eller “Pet Nat”, är La Mantis en hyllning till minimal interventionsvinframställning. Ekologiskt odlad chardonnay har låtits spontanjäsa, och den naturliga restsötman har behållits i flaskan för att skapa detta livliga, charmiga vin. La Mantis Pet Nat fängslar med sin livfulla energi, visar tydliga fruktnoter, en subtil antydan av blommiga nyanser och en uppfriskande syra.
Detta vin står som ett bevis på vingårdens engagemang för att tillverka exceptionella naturviner som inte bara retar gommen utan också hedrar miljön, och bjuder in vinentusiaster att uppleva den rena, oförfalskade skönheten hos ett vin tillverkat i harmoni med naturen.
Bodega Santa Julia La Mantis Pet Nat 2023 lanseras på Systembolagets exklusiva sortiment den 26:e januari (9325801, 750 ml, 11,5 % alk/vol) för 149 sek. Importör är We & Wine.
Vi välkomnar en ny dryckeskategori, Rhum Agricole, och producent – Clément i vårt sortimentet!
We & Wine välkomnar stolt vår nya producent Rhum Clément!
Sedan starten 1887 har franska, Rhum Clément, tillverkat rom enligt den äkta och anrika traditionen. Många anser att ”Rhum Agricole” är det renaste uttrycket för rom. Dessa rom kommer från Karibien och Clément kommer från epicentrum i den franska romvärlden – Martinique!
Rhum från ön Martinique som ligger i den Karibiska övärlden har tilldelats den prestigefyllda franska ”appellation d’origine contrôlée”, AOC-klassificeringen. Ön har 14 destillerier, mest namnkunniga är Habitation Clément i Le Francois, Depaz i Saint-Pierre och Saint-James i Sainte-Marie.
AOC-reglementet är strängare än whiskybranschens regelverk eftersom karamellfärg är förbjudet, den färg du ser i glaset kommer från eken. För Martinique gäller att rhum agricole måste framställas av sockerrörsjuice och destilleras i enkelkolonnpanna. Skörden måste äga rum mellan 1 januari och 31 augusti. Jäsningen får inte pågå längre än fem dagar och den färdiga mäsken, eller vesou som den kallas på franska, får inte överstiga 7,5 volymprocent. Det räcker med 3 månaders lagring på ekfat för att få kalla sig agricole och på etiketten står antingen Rhum Blanc eller Rhum Vieux. Rhum Blanc är vit och har vilat i minst sex veckor efter avslutad destillation. Rhum Vieux har lagrats i minst tre år på ekfat som innehåller max 650 liter.
“Vad är Rhum Agricole? Egentligen är bara en sak viktig. Agricole görs på den rena sockerrörsjosen, inte melassen (alltså det som blir över när sockret extraherats). Poängen med alla besittningar i Karibien var just att förse de europeiska kolonialmakterna med åtråvärt välsmakande socker. Men när britterna fastnade i melasskokandet tvingades de franska kolonisatörerna retirera.
Problemet var att Napoleon i början av 1800-talet bestämde sig för att börja odla sockerbetor hemma i Frankrike. Bekymmersamt för sockerrörsplantagerna i kolonierna som plötsligt stod utan kunder. Man fick alltså satsa på inkomstkälla nummer två. Romen kokades på josen direkt.” (spiritsnews)
4,25/5p Clément 15 år Très Vieux Rhum Agricole 42%
Världsklass Vilken resa, ropar Henrik. Simmig fruktarom av päron/persika, inslag av tvål/björnlim. Äppelsaftig smak som tar på apelsin och sedan päron – kompott med exotiska frukter! Lång lättsam ren finish, tuggummi och lemonad, så småningom slår fruktbeskan igenom. / Duane håller med. Rund varm klassisk arom med fatkaraktär, kryddnejlika och muskot med intressant rökighet. I basen körsbär och vanilj. Jordig kryddig smak som håller ihop, torr och välbalanserad. Maritim sälta mot slutet. Pepprig munkänsla med aromatiskt cederträ. / Bourbonvaniljig doft med fin syrlighet, säger Mattias. Funky med kryddpepprig ek. Vinägersyra binder ihop smakerna i munnen, gott! En sammansvetsad kanonbra rom.
4/5p Clément 10 år Très Vieux Rhum Agricole 42%
Exceptionell Peppig vitpeppar i näsan, utbrister Duane. Humidor och täckblad av cigarr. Det är cederträ och limousin-ek. Elegant lång smak som är torr och medelfyllig. / Tvålig odör uppblandad med persikojos, rätt elegant men underlig, säger Henrik intresserat. Gammelestrar i smaken, som en ålderstigen whisky – otroligt! Smaken drar sig sävligt fram, mastig men ändå lätt och grön – agricole-temat slår igenom. Starkvinsaktig sherrylik finish som är halvlång. Ojämn och obalanserad men en personlig favorit. / Liten näsa, avgör Mattias. Tunn vanilj-mun. Liknar mer whisky än rom. Annorlunda!
We & Wine och Champagne Laurent-Perrier ingår strategiskt partnerskap
We & Wine och Champagne Laurent-Perrier är stolta över att tillkännage att de ingår ett långsiktigt partnerskap för den exklusiva distributionen av Laurent-Perriers champagner på den svenska marknaden.
Laurent-Perrier är det femte största champagnehuset i världen: men även om det är ett internationellt champagnehus ägs det fortfarande av familjen Nonancourt.
Utöver deras höga kvalitet och unika stil utmärks Laurent-Perrier av sin roll som innovatör och pionjär i Champagne. Grand Siècle, en blandning av tre exceptionella årgångar i syftet att återskapa ”det perfekta året”; Cuvée Rosé, en helt ny stil av roséchampagne som skapas genom maceration av pinot noir; och Ultra Brut, den allra första champagnen i stilen ”brut nature”, är alla skapade av Laurent-Perrier.
“Vi är mycket glada över att Champagne Laurent-Perrier, med deras fantastiska kvalitet och starka innovatörsanda, blir en del av vår produktportfölj. Vi ser en storartad potential för deras produkter att växa på den svenska marknaden” säger Markku Ropponen, styrelseordförande på We & Wine.
We & Wine kommer att distribuera Laurent-Perriers produkter från och med den 3:e maj 2021.
We & Wine lanserar årgång 2019 av Zuccardi Concreto, samt naturvin från Santa Julia i Argentina
För tredje året i rad lanseras Familia Zuccardis ikonvin Concreto på Systembolaget, denna gång årgång 2019.
Concreto är – som namnet avslöjar – malbec i sin allra renaste form, där hela klasar malbec vinifierats i råa betongfat och aldrig kommit i kontakt med ek. Tack vare betongtankarnas runda form får vinet en naturlig rotation där det exponeras för jästen och skalen på ett unikt sätt, samtidigt som betongen släpper igenom en aning syre. Resultatet blir ett elegant och uttrycksfullt vin med stor personlighet och en unik malbec-karaktär där en mustig kryddighet samspelar med fyllig, mörk frukt och violer.
Druvorna skördas från utvalda vingårdslägen i familjen Zuccardis odlingar i Paraje Altamira i Uco Valley, känt för sin kalkrika och steniga jordmån. Vingården Zuccardi Valle de Uco har utnämns till bäst i världen både 2019 och 2020, och Sebastián Zuccardi toppar Decanters lista på de tio bästa vinmakarna i Sydamerika. I Uco Valley har Sebastián Zuccardi gått från klarhet till klarhet: 2020 uppnådde Zuccardi sin första 100-poängare med vinet Finca Piedra Infinita 2016.
”I no longer seek for the perfect wine, but for a wine that express its origin”
Concreto är ett slående exempel på just hur spännande och karaktärsfullt vin kan bli, när drivkraften är just att lyfta fram den unika terroiren i ett vin.
Concreto 2019 släpps även, för första gången i Sverige, på magnumbutelj. Magnumflaskorna når Systembolagets hyllor en vecka tidigare än flaskan à 75 cl.
Concreto 2019 har belönats med 95 poäng av James Suckling.
Familjen Zuccardis historia började i Maipú på 60-talet. Idag, efter att bodegan i Uco Valley fått namnet Zuccardi Valle de Uco, kallas vingårdarna och vineriet i Maipú Santa Julia. Bodegas Santa Julia är Argentinas främsta producent av ekologiska viner och arbetar målmedvetet med både ekologiskt och etiskt certifierade viner, via Fair for Life. Med ”El Burro” har de tagit steget till naturvin – ett vin gjort på endast naturlig jäst, ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter. Först ut är en ren malbec, med fruktig, druvtypisk smak av mörka körsbär, viol, hallon och färska örter.
Concreto 2019
Exklusiv lansering 2:a februari (480 flaskor)
Artnr: 92289, 75 cl
14% Vol. 269 kr.
Concreto 2019 Magnum
Exklusiv lansering 26:e januari (240 magnumflaskor)
Artnr: 92353, 150 cl
14% Vol. 579 kr.
Santa Julia El Burro Malbec Natural 2020 ( certifierat ekologiskt och Fair for Life)
Exklusiv lansering 2:a februari (2400 flaskor)
Artnr: 92364, 750 ml.
13,5% Vol. 129 kr.
Välkommen hem till vinmakarfamiljen Lantides på Peloponnesos i Grekland!
Lantides lanserar just nu den nya årgången av sitt flaggskeppsvin 5 Senses på Systembolaget!
Grekland är ett av de allra äldsta vinproducerande länderna i världen, och vin har varit en viktig del av den grekiska kulturen sedan Antiken. I Sverige var grekiska viner länge förknippade med kåddoftande Retsina, men under de sista trettio åren har förnyelsens vindar blåst i den grekiska vinproduktionen!
Vinproducenter har investerat kraftigt i utbildning, kunskap och teknologi kring vinmakning, samtidigt som de står stadigt i sin identitet och strävar efter att uttrycka sina viners unika stil. Idag är grekiska viner ett spännande inslag där deras klassiska stil och höga kvalitet gör dem till ett aktat ursprung i vinvärlden.
Peloponnesos är berömt för sin vinproduktion sedan tusentals år, och det är här vi kommer göra ett besök hos familjen Lantides.
Andrew Lantides, vinmakare och ägare av famljens Lantides boutique-vineri, Lantides Winery
Vår partner i Grekland, Andrew Lantides, är vinmakare och stolt ägare till familjens boutique-vineri, Lantides, beläget i Nemea i Peloponnesos i Grekland. Hans far Panos startade det lilla vineriet i mitten av 90-talet, and växte det långsamt tills det omfattade 34 hektar vingårdar, planterade med både grekiska inhemska och internationella druvsorter.
“Jag har spenderat tid I våra vingårdar så länge jag kan minnas. Min far startade vineriet efter att han återvände hem från Frankrike med sitt diplom som oenolog; vinmakare. Vinmakning har alltid varit en passion i vår familj.”
Idag ser Andrew vineriet som en viktig pusselbit i arbetet att lyfta Grekland som vinland i ett internationellt perspektiv. Hans filosofi är att producera unika kvalitetsviner, samtidigt som han respekterar naturen och biodiversiteten. Ett av hans mål är att konvertera hela vinproduktionen till ekologisk inom en snar framtid.
Det bergiga landskapet I Nemea I Peloponnesos.
Andrew beskriver sina viner som syskon till italienska viner, men med en stark influens av Medelhavets närvaro. I Peloponnesos bergiga landskap – i synnerhet Nemea – finns en mängd av olika jordmåner.
Där, bland olivträden, trivs vinrankorna utomordentligt bra och levererar frukt för att producera mogna röda viner med lagringspotential, liksom friska, aromatiska vita viner att avnjuta under de heta sommardagarna.
I detta steniga och branta område måste allt som rör vingårdarna utföras för hand; från besärning av rankor till skörd. Trots detta lyckas Andrew hålla priserna på en rimlig nivå, och kan erbjuda viner med mycket gott värde för pengarna.
Husets vita flaggskeppsvin, 5 Senses, är ett perfekt uttryck för Lantides arbetssätt och Nemeas terroir, baserad på den grekiska druvsorten Moschofilero och internationellt kända muscat-druvan. Just nu finns den nya årgången, 2019, tillgänglig på Systembolaget.
5 Senses Moschofilero Moscato 2019 – Nr 6868 – 119 Kr
”Där Moschofilero ger hög syra, friskhet och toner av rosenblad, citrus och lime adderar muscat en härligt floral och aromatisk profil.”
5 Senses är en utmärkt matchning till buffetmat, grillkvällar eller till klassiska grekiska recept, såsom grillad bläckfisk
Följ länken för att laga Andrews eget recept på bläckfisk med oss!
Mogen Hunter Valley semillon från Margan Winery lanseras 14 februari
Det är relativt svårt att hitta mogna semillonviner från Hunter Valley idag på marknaden. Det är därför vi är extra stolta att lansera en mogen semillon från årgången 2013 ur Margans “Aged Release” serie.
Hunter Valleys varma klimat och höga luftfuktighet sägs inte vara optimalt för semillondruvan. Det har dock med tiden visat sig att det kan produceras fantastiska semillonviner härifrån. Semillondruvorna skördas tidigt med en potentiell alkoholnivå på omkring 10-11%. Druvorna krossas därefter och vinifieras svalt i rostfria ståltankar och buteljeras ofta direkt efter vinifikationsprocessen är över.
Ung Hunter Valley-semillon är vattenklar med citrusfokuserad smak. När vinet får mogna ett par år på flaska så utvecklar det sekundära och komplexa aromer av mogen kanderad citrusfrukt samt nötiga honungstoner. När vinet når full mognad kan det till och med vara svårt att avgöra om det har lagrats på ekfat eller inte på grund av de rostade tonerna.
Utöver mogen semillon lanserar vi ett ungt vitt vin på den spanskklingande druvan albariño. Albariño från Hunter Valley är en sentida nyhet. Värt att notera är att Margan var den första producenten med att lansera vin på albariño från Hunter Valley 2014.
Hunter Valley Aged Relase Semillon 2013
Aged release är en serie viner som Margan enbart släpper vid toppenårgångar. Vinerna är druvrena och har fått flera års lagring på flaska i Margans källare under optimala förhållanden innan de lanseras på marknaden.
Fåtal skribenter har hunnit bedöma och skriva om vinet och därför vill vi citera den Australiensiske vinskribenten James Hallidey då han verkligen tog orden ur munnen på oss:
95 p.
“Heaven knows when this will reach its peak. Sour lemon, apple, lemongrass and a whisper of toast…”
– James Halliday – Halliday’s Wine Companion
Småpartier 14 februari
Artnr: 92122, 750 ml.
11,5% vol. 249 kr.
Hunter Valley Albariño 2019
Albariño är en relativt sen nyhet i Hunter Valley och det dröjde fram till 2014 då Margan var först med att lansera ett vitt vin på albariño. Men frågan är du då att varför plantera albariño i Hunter Valley?
Anledningen till att albariño trivs otroligt bra i Hunter Valley är logisk då klimatet påminner väldigt mycket Galiciens varma maritima klimat i Spanien som kan kallas för albariñodruvans hemmahamn.
Margan vinifierar albariñodruvorna varsamt i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar vilket ger ett vin med krispig syra, god frukt och snygg kryddighet.
Småpartier 14 februari
Artnr: 90666, 750 ml.
11,5% vol. 149 kr.
We & Wine lanserar exklusiva viner från välrenommerade Billaud-Simon i Chablis
Den 2:a november är det återigen dags för lansering av två toppviner från välrenommerade Chablis producenten Billaud-Simon i Systembolagets exklusiva sortiment. Vinerna som lanseras är Chablis Premier Cru Les Vaillons, art. nr 9015, 299 kr och Chablis Grand Cru Bougros, art. nr 90146, 649 kr.
Billaud-Simon grundades 1815 av Charles Louis Billaud, och 115 år senare skapades dagens Domaine då hans arvinge Jean Billaud gifte sig med Renée Simon. Billaud-Simon utvecklades starkt under 1900-talet, och räknades snabbt till toppskiktet av traditionella Chablis producenter under ledning av sonen Bernard. 2014 köpte välrenommerade Domaine Faiveley en del av företaget, och genom stora investeringar i bl a modernisering av vineriet är nu kvalitetsfokuset inställt på det absoluta toppskiktet.
Resetips – Montefalco Umbriens balkong
Gillar du salami, tryffel, kraftiga rödviner och grönsaker som zucchiniblomma, och vildsparris. Då ska du fortsätta läsa här och fundera på att styra sommarsemestern till Umbrien. Umbrien ligger inklämt mellan Toscana och Marche, eller mitt emellan Rom och San Marino om man hellre vill. Umbrien är nästan synonymt med mat-rörelsen Slow Food och utan havskust är det långt mindre exploaterat än grannen Toscana.
Visst är det lätt att dra liknelser till Toscana men allt känns på något vis mer äkta i Umbrien, något mindre slipat. Den fotbollsintresserade är bekant med Perugia och den teologi-intresserade känner till den Helige Franciscus födelseort Assisi med det ursprungliga franciskanerklostret, i övrigt är den genomsnittliga svenskens kännedom om området svag.
Strax söder om regionens mittpunkt hittar vi den lilla pärlan Montefalco, Ringhiera del Umbria; Umbriens balkong. Staden kallas så för den vackra utsikten över stora delar av centrala Umbrien. Den lilla byn med blott 5000 invånare rymmer ungefär en backe upp till ett torg och en backe ned på andra sidan. Ringmuren som omsluter den innersta stadskärnan mäter ganska precis en kilometer och därinne ryms det som behövs, några restauranger, några vinbarer, något hotell, oändligt med vackra byggnader, vänskapliga människor och italiensk charm som ännu inte blivit uttröttad av turism.
Utanför stadsmuren finns vingårdarna och olivlunderna som gör att staden går under namnet Cittá del Vino, Cittá del Olio di Olive (Vinstaden, Olivoljestaden). Flera av vingårdarna har så kallade Agriturismon, lantliga boenden erbjuder den optimala avkopplingen. Ett sådant är Casale Satriano som hör till vinproducenten Antonelli San Marco. Det ligger ganska precis 4 km utanför murarna och erbjuder en härlig vistelse för hela familjen. Casale Satriano har 6 lägenheter och ett dubbelrum utan kök. Lägenheterna har varierande storlek men den största rymmer 7 personer och har två badrum. Dagarna flyger lätt bort med vinprovning på det närbelägna vineriet, en promenad eller joggingtur i den varierande skogsterrängen som hör till gården, eller hela dagen vid poolen. Till middagen då du kanske inhandlat en bistecca fiorentina hos den numera 8-fingrade slaktaren på Conad i Bastardo, eldar man på grillen medan det är tillräckligt ljust att titta på den hötorgskonst-vackra omgivningen. Till ett glas av Antonellis Sagrantino och kanske en liten slurk av den goda lokala grappan, fastnar man lätt där man sitter, går och lägger sig, tror att det var en dröm och vill göra samma sak en dag till.
Innanför stadsmurarna bekantar man sig snabbt med omgivningen men man dröjer gärna kvar på det vackra torget, i de små trånga gränderna eller på någon av huvudgatans serveringar. Äter sig mätt på tryffeläggröra, radicciholasagne och ostfyllda zucchiniblommor gör man med fördel på Enoteca l’Alchemista, mitt på stora torget. Den köttsvultne oroa sig icke utan styr kosan till Coccorone där man efter att inspekterat köttet får se det grillas över restaurangens öppna eld. Den något mindre hungern stillas med en prungande antipasti-tallrik hos Alvaro på Locanda del Falco.
Om inte lantluften eller de antika gränderna räcker för att stilla reslusten är Montefalco en utmärkt bas för kulturella utflykter. 3 mil bort ligger Assissi där man kan besöka det ursprungliga Franciskanerklostret, men räkna inte med att vara ensam. Varje år tar sig mellan 4 och 5 miljoner pilgrimmer till Helige Franciscus födelseby. Spoleto 3 mil åt ett annat håll är känt för sin 81 meter höga viadukt och det mäktiga palatset La Rocca. Bevagna, Trevi och Foligno är andra trevliga städer inom nära avstånd.
Så var det vinet. Det är kanske ändå vinet som gjort att flest hittat till Montefalco. Där odlas nämligen Sagrantino. En lokal druva som odlas i princip bara där och gjort sig känd för att vara världens mest tanninrika. Vinerna är utmärkta för lång lagring men nu för tiden görs de ofta tillgängliga redan vid ung ålder. Idag är merparten av vinerna torra men från början var det söta viner som dracks främst till påsk. 100% sagrantino kan göras till Sagrantino di Montefalco DOCG och blir ett kraftigt och stramt vin med smaker av mörka bär, röda frukter, körsbär, oregano, salvia och choklad. Vinernas kvalitet och storhet är enkla att jämföra med vin-celebriteter som Barolo, Barbaresco och Brunello di Montalcino. Missa inte heller de lokala vita vinerna på den nästan bortglömda druvsorten Trebbiano Spoletino.
Lämpligast tar man sig till Montefalco med bil. Det är ganska precis två timmars körning från flygplatsen i Rom som är vältrafikerad från Sverige. Det går också att flyga till den närmaste staden Perugia men antalet avgångar är begränsat. Ungefär 2 timmars körning är det också från Florens och Ancona.
Att boka Casale Satriano, se bilder och läsa mer om boendet kan man göra via http://www.satriano.it/en/